Studiekeuze

Je merkt, deze website gaat over studiekeuze.

Jij bent vast ervaringsdeskundige want jij bent bezig met je studiekeuze. Maar weet jij eigenlijk wel hoe studiekeuze in zijn werk gaat? Hoe een keuzeproces eigenlijk het beste werkt?

Dat leg ik je hier uit

4 fasen

Je begint met oriënteren.

De eerste vraag die je stelt bij studiekeuze is: "Wie ben ik?" 

Als je dat niet weet, is dit een moeilijke vraag! Hoe kom je er achter? Je kan het je ouders vragen, of aan je vrienden, op school of aan je grootouders. Je kan ook testen maken als je er nog niet uit komt.

Nu zijn gratis testen niet altijd de beste en als je goede testen invult (vaak betaald) snap jij dan wat daaruit komt? Daar heb je waarschijnlijk hulp bij nodig.

Het tweede waar je naar gaat kijken is: "Wat kan ik?"

Misschien wil je wel tandarts worden, maar als je niet handig met je handen bent of niet verder komt dan havo, is dat geen optie. Ben je erachter wat je kan in combinatie met wie je bent en wat je wil, dan kan je al aardig aangeven wat voor een studie daar bij hoort. En aan wat voor een soort opleiding, mbo, hbo of wo.

Het derde dat jij je afvraagt, is: " Wat wil ik?"

Net als dat je en scooter gaat kopen ga je eerst kijken welke je eigenlijk wilt hebben voordat je deze koopt. De scooter moet wel mooi zijn, betrouwbaar en niet te duur. Ook met studiekeuze kijk je naar wat je wil, maar ook naar wat je niet wil!

Na het oriënteren ben je er nog niet. Je moet nu eerst uitzoeken welke studies er bij jouw kwaliteiten horen. Deze fase heet verkennen. Je gaat nu naar een studiekeuzebeurs, je kijkt op internet en leest folders van opleidingen.

Als je door het verkennen al aardig weet welke opleidingen de grootste kanshebbers voor jou zijn, dan ga je die verder onderzoeken. Dat heet verdiepen. Je gaat bijvoorbeeld naar de open dag van de opleiding(en) die je hebt uitgekozen.

Als je dat hebt gedaan en er zijn nog maar een paar opleidingen over die jij wel ziet zitten, dan kan je naar de volgende fase: besluiten. Deze fase is misschien wel de leukste. Heb je de vorige drie fasen doorlopen, dan kan je nu besluiten op basis van jouw eigen onderzoek.

Ik kan me voorstellen dat jij je bij al deze stappen afvraagt: "Maar hoe moet ik dat nou precies doen?" Daarvoor heb ik een hulpmiddel voor je: het Stappenplan Online - EHBO bij studiekeuze. Deze online cursus helpt jou alle stappen van het proces door. Op die manier kies jij gemotiveerd een studie.

Je krijgt uitleg over de te nemen stappen, hoe en wat je moet doen. In de verschillende blokken van het Stappenplan Online worden handige formulieren gebruikt die je kan downloaden.

Nu kies je zelf op basis van eigen onderzoek. Hoe gaaf is dat!

Wil jij een steuntje in de rug bij jouw studiekeuze? Klik dan hier voor meer informatie over Stappenplan Online - EHBO bij studiekeuze.

Wat ga je studeren? is onderdeel van:

GB Studiekeuze
Grote Boel 81
6515 XA  Nijmegen

KvK #: 73555924
BTW #: NL001485850B37